Rostadheimen startet i 1963, da ekteparet Edvin og Åslaug Nysæther tok imot tre psykisk utviklingshemmede EdvinNy01gutter, for å gi disse et bo- og opplæringstilbud. Edvin arbeidet ute for å forsørge alle sammen, mens Åslaug var hjemme og ga et skoletilbud. “Familien” bodde i Nysæthers hus på Seimsmark. I 1968 satset de alt og kjøpte gamlehuset på nåværende Rostadheimen. Samtidig flyttet tre nye beboere inn.

Den store aktiviteten førte til at Edvin og Åslaug sammen med Birkeland og Storetveit Røde Kors Barnehjelp, fikk etablert stiftelsen Rostadheimen. Navnet ble formet med tanke på plassens lune stemning og ro. Med en stiftelse i ryggen ble den store gjeldsbyrden lettere å bære for Åslaug og Edvin. Like etter ble det ansatt en lærer til Rostadheimen skole, og i 1970 kom omsider skolereformen som garanterte et likeverdig skoletilbud til alle.

I 1975 ble det bygget to nye hus –  “Kvarten” og “Kvinten”. De første årene ble “Kvinten” benyttet som skolehus og verksted. På denne tiden bodde 12 beboere ved Rostadheimen. Siden flere av disse nå var voksne, kom behovet for yrkesopplæring og vernede arbeidsplasser. Rostadheimen tok da initiativ til opprettelsen av stiftelsen Verdandi, som samme år kjøpte eiendommen “Bjørkhaug” på Garnes. Driften ble imidlertid administrert av Rostadheimen frem til 1991.

Behovet for en mer individuelt tilrettelagt boform for de best fungerende og eldste beboerne, gjorde at stiftelsen startet opp botreningstilbud i Nysæthers bolig i Seimsmark. I 1985 ble den nye vernede boligen i Vestliveien 69 ferdig, og fire av beboerne flyttet ut fra Rostadheimen. Boligen ble bygget av stiftelsen Verdandi, som har hatt driftsansvaret for denne fra første stund. Boligen er integrert og huser per idag tre fastboende brukere, samt to tilsynsfamilier som bor og delvis arbeider der. Da Edvin pensjonerte seg i 1987, flyttet han også dit, men fikk sitt eget lille Tobiastårn på eiendommen.

I 1988 ble den nye Helsepedagogiske Rudolfsteinerskolen på Nesttun åpnet, med god hjelp fra Rostadheimen og Helgeseter, som dermed la ned sine skoletilbud. Rostadheimen kunne nå konsentrere seg mer om bo- og arbeidstilbudet. Med HVPU-reformen sitt inntog, ble det administrative ansvaret for driften av arbeidsvirksomheten Bjørkhaug overtatt av Bergen kommune. Samtidig etablerte Rostadheimen sitt første dagsenter, med tilbud til tre av våre egne brukere, og en ekstern bruker. Rostadheimen hadde nå, med utgangspunkt i steinerpedagogikk et komplett tilbud, til sine brukere; bolig, skoletilbud, dagsenter og arbeidsplass.

I løpet av 1992 og 1993 flyttet fem av beboerne ut fra Rostadheimen som en konsekvens av gjennomføringen av ansvarsreformen for psykisk utviklingshemmede. Samtidig var stiftelsen inne i harde forhandlinger med Bergen kommune for å fortsette driften. Denne kampen ble i løpet av 1993 kronet med hell – vi skulle også i fortsettelsen få videreføre våre eksisterende aktiviteter. Løsningen ble å rive de gamle boligene og føre opp nye egnede bofellesskap med fire leiligheter i hvert hus.

  Kongesteinen22.5.1997 ble de nye boligene “Kvarten” og “Kvinten” formelt åpnet av H.M. Kong Harald V, ved en høytidelig innvielse.
For på Rostadheimen har aldri tiden stått stille. Med historien i ryggen er vi klar for enda flere utfordringer, med et oppriktig ønske om å gi interesserte brukere et godt bo- og aktivitetstilbud.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.